HFMI

HFMI - HIGH FREQUENCY MECHANICAL IMPACT TREATMENT


Mycket av forskningen inom utmattning de senaste 10 åren har har fokuserat på effekterna av att föra in in tryckspänningar i svetstån och på så sätt uppnå en kraftig förbättring av utmattningshållfastheten.  Samlingsnamnet för de olika förbättringsmetoderna som utvecklats för är HFMI, High Frequenct Mechanical Impact, behandling. International Institite of Welding, IIW, sammanställde forskningsresultaten i boken IIW Recommendations for the HFMI Treatment. Metoden är klassificerad som den förbättringsmetod med den bästa förlängningen av livslängden på en utmattningspåkänd svets med en kritisk svetstå.

Vår HFMI-utrustning är trycksluftsdriven och behandlar svetstån med ca 100 Hz  för att introducera tryckspänningar och skapa en jämn övergång med en difinierad radie. Tillsammans ger en dramatisk förbättring i livslängd. Förbättringen beror lastfallen vilket framgår av IIW rekomendationer.


Effekten är justerbar för att få en så användarvänlig behandling som möjligt för olika verktyg och stålkvaliteter.

HFMI hammren har inbyggd vibrationsdämpning och ljuddämpare. Vibrationsvärderför hammaren är 2,5 m/s² (EN ISO 28927-10) vilket relativt sett är bra för denna typ av utrustning.


Maskinen är kraftfull men ändå liten och smidig. Den väger endast 1,3 kg.
Beställ vårt startpaket!

1 st HFMI Hammare

8 st spetsar med radier från 1-2 mm

- Mallar för kvalitetsbedömning av radie och djup

- IIW:s bok:  IIW Recommendations for the HFMI Treatment


Levereras i en damm och stöttålig väska


Vi erbjuder förmånliga paket till universitet och forskningsinstitut som vill ha en egen HFMI-utrustning. 

Behandling och kontroll


Behandlingen går till som på filmen ovan. Kvalietskraven är i enlighet med IIW rekomendationer och behandlingsdjupet ska då vara minst 0.2 mm för att få tryckspänningar


För att standardisera förbättringsproceduren har vi tagit fram ett mätdon att använda tillsammans med en ficklampa för att kontrollera förbättringsproceduren.


För ännu bättre utmattningsegenskaper kan du slipa efter behandlingen för att få ta del av effekten med både tryckspänningar och och en defektfri mjuk övergång mellan svets och tillsatsmaterial